Omdat de grote Social Media sites zoals Facebook, Twitter, etc. in toenemende mate censuur toepassen en gebruikers blokkeren schijnbaar zonder reden anders dan niet welgevallige content zijn wij overgestapt naar Urubin.com. Stap ook over en volg ons daar! Maak u vrij van censuur door Facebook en de rest niet meer te steunen! Klik Hier!

Is het paleodieet wel zo gezond?
maart 21, 2016 2192 Views

Is het paleodieet wel zo gezond?

Het paleodieet wordt de laatste jaren steeds populairder. Er verschijnen steeds meer boeken en websites die het paleogedachtegoed verspreiden. Oorspronkelijk stond ik hier helemaal achter, maar inmiddels begin ik wat bedenkingen te krijgen bij deze stroming.

Om te beginnen wil ik je een foto laten zien van het ontbijt van veel paleoliefhebbers:
Wat opvalt is dat veel mensen die het paleodieet nastreven vaak ontbijten met eieren. Ik ben al meerdere malen mensen tegengekomen die bekennen elke dag met 6 eieren te starten. Vaak komt daar ook nog flink wat bacon bij kijken, want dat is een favoriete smaakmaker bij deze groep. Bacon is gezouten varkensvlees en bevat daarom een flinke dosis keukenzout. Het levert daarmee zeer veel natriumchloride. Ik denk dat elke dag met eieren ontbijten niet zo heel erg gezond is. Eieren bevatten zeer goede bouwstoffen, maar als je te eenzijdig eet kun je van de goede en slechte stoffen teveel binnen krijgen. Reguliere eieren bevatten aardig wat omega 6 en biologische eieren aardig wat dioxines. Waarom niet afwisselen en slechts af en toe eieren bij het ontbijt? Het paleodieet is gebaseerd op hoe de oermensen vroeger aten. Zou de oermens elke dag de beschikking hebben gehad over 6 eieren? Ik denk eerder dat dit slechts enkele keren per jaar voorkwam. Waarschijnlijk aten deze mensen de eieren ook nog rauw. Als je elke dag eieren eet, is de kans zeer groot dat je na enkele jaren een allergie voor eieren hebt opgebouwd. Om eerlijk te zijn sta ik nu op dit punt. In het verleden at ik ook elke dag eieren, maar daar ben ik (helaas niet vrijwillig) van teruggekomen.

Paleo-cake-300x212

Paleocake als snack voor tussendoor.

Maar er ligt nog meer gevaar op de loer. Ik zie dat veel mensen die op de paleotoer zijn zich ook graag tegoed doen aan kokosolie en cacao. De taartjes op basis van deze twee voedingsmiddelen ogen op blogs en in boeken altijd erg aanlokkelijk, maar de vraag is of de paleomens ook echt daadwerkelijk zoveel kokosolie en cacao tot zich nam. Kokosolie en cacao hebben de naam gezond te zijn, deels terecht. Toch wordt het in mijn ogen vaak overdreven. Dagelijks emmers kokosolie raad ik niet echt aan. Ik laat zelf maandelijks mijn bloed prikken en ik kwam erachter dat hoe meer kokosolie ik neem, hoe hoger mijn LDL-cholesterol was (ik ben niet bang voor cholesterol, wel voor homocysteïne). Op het Hippocrates Instituut nemen ze mensen bij aankomst en vertrek (drie weken later) wat bloed af en daar zagen we dit verband ook. Een beetje kokosolie heeft zeer gunstige eigenschappen, maar als je er elke dag in bakt en dan ook nog heel veel taartjes op basis van kokosolie eet, kan het wel eens teveel zijn. Heel veel cacao kan de lever belasten, wees er dus spaarzaam mee.

Omdat tarwe in het paleodieet niet is toegestaan, wordt er vaak amandelmeel gebruikt als vervanger. Amandelen zijn heel gezond, maar wel met mate. Als je elke dag iets eet op basis van amandelmeel, dan is de kans ook hier groot dat je een allergie opbouwt. Daarom raad ik echt aan om je dieet te variëren! De selectieve interpretatie van het paleodieet kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Niemand weet hoe het paleodieet er nu echt uit zag, maar waarschijnlijk niet uit bergen chocomuffins op basis van kokosolie.

Hoe ziet het paleodieet er dan wel uit?

GEEN:

 • granen
 • zuivel
 • peulvruchten
 • nachtschadeproducten
 • geraffineerde voeding
 • stilzitten
 • TV/computer

WEL

 • groenten
 • fruit
 • vlees
 • vis
 • eieren
 • noten
 • zaden
 • knollen
 • bollen
 • beweging
 • slaap

Bij het echte oerdieet ligt de nadruk op groenten. Een ideale hoeveelheid is ongeveer 1 kilo per dag. Dat lijkt heel erg veel, maar valt best mee als je bedenkt dat een appel al gauw 200 gram weegt. Bij veel paleoliefhebbers ligt de nadruk sterk op vlees. Vlees is wel onderdeel van het paleodieet, maar niet elke dag en ook maximaal rond de 200 gram op één dag. Een andere bron van eiwitten is noten, maar ook daar kun je gemakkelijk in overdrijven. Je zou niet meer dan een handjevol noten per dag moeten eten om niet teveel van bepaalde vetzuren binnen te krijgen. Pinda’s zijn geen noten, maar peulvruchten en die horen in het paleodieet niet thuis.

Het idee bij paleo is dat we eten zoals onze voorouders hebben gedaan omdat we daar genetisch voor geprogrammeerd zijn. Ik sta daar helemaal achter. Een leuke vraag die je je kunt stellen is of onze voorouders tienduizenden jaren geleden de keuze hadden om een gevarieerde maaltijd op tafel te zetten. Waarschijnlijk liepen ze in de natuur tegen enkele voedingsmiddelen aan en dat was aardig eentonig. Er was geen mogelijkheid om voedsel lang goed te houden. Als je bij een pruimenboom kwam, dan was het dus pruimen eten geblazen. Er was nog geen sulfiet of een koelkast. Het moest meteen op.

Ik ben absoluut voor het oerdieet, maar dan wel met variatie en de nadruk op groenten. Er is echt wel ruimte voor een heerlijke kokos-chocolade muffin, maar bij mij valt dat dan wel onder de 80-20 regel: eet voor 80% gezond en 20% nu-even-niet.

(Bron: aHealthylife.nl)

 Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze
Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

 

Previous Hou het simpel !
Next Een vegetarische burger? Deze linzenburger is de perfecte vleesvervanger

About author

You might also like

Algemeen

Krijg je okselzweet en okselgeur niet onder controle? Maak zelf deze natuurlijke deodorant!

Krijg je okselzweet en okselgeur niet onder controle? Maak zelf deze natuurlijke deodorant! De specifieke geur van zweet ontstaat door bacteriën, die door menig deodorant enkel verdoezeld worden. Hier is

Algemeen

Er zit hoogstwaarschijnlijk plastic in je tafelzout en kraanwater. Dit is wat je moet weten

De hoeveelheid plastic in ons voedsel begint zorgwekkend te worden. Uit recente studies blijkt dat je potje tafelzout hoogstwaarschijnlijk vol piepkleine stukjes plastic zit. Onderzoekers kochten in de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en

Algemeen

DEZE 4 natuurlijke huismiddelen zijn tegen vroegtijdige grijze haren!

Veel vrouwen maken zich zorgen als er grijze haren verschijnen. Hoewel het een teken is van ouderdom, willen de meeste mensen de vroegtijdige verschijning van grijze haren liever voorkomen. Gelukkig