Omdat de grote Social Media sites zoals Facebook, Twitter, etc. in toenemende mate censuur toepassen en gebruikers blokkeren schijnbaar zonder reden anders dan niet welgevallige content zijn wij overgestapt naar Urubin.com. Stap ook over en volg ons daar! Maak u vrij van censuur door Facebook en de rest niet meer te steunen! Klik Hier!

Last van darmklachten? Misschien heb je een spastische darm
april 21, 2017 2953 Views

Last van darmklachten? Misschien heb je een spastische darm

Vaak last van darmklachten, zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid? Misschien heb je een spastische darm. Het is niet bekend hoeveel mensen precies rondlopen met een spastische darm, omdat niet iedereen langs de huisarts gaat met darmklachten. Maar het aantal Nederlanders met spastische darm wordt geschat op zo’n vijf tot twintig procent.

Hoewel in de volksmond vaak spastische darm gebruikt wordt, heet de ziekte officieel het Prikkelbare Darm Syndroom. Internationaal spreekt men van Irritable Bowel Syndrome (IBS). Hoe herken je een spastische darm? Dokterdokter vertelt meer!

Spastische darm herkennen
Een spastische darm kenmerkt zich grotendeels door chronische, vervelende en pijnlijke darmklachten. Het klachtenpatroon kan wisselend zijn. Soms heb je last van veel en hevige klachten, en een andere keer zijn de klachten voor een bepaalde periode verdwenen. Hieronder vind je een rijtje met meest voorkomende

klachten:
– Buikpijn en –kramp. De pijn treedt meestal overdag op en soms verergeren de klachten na een maaltijd. De pijn zit vaak onder in de buik of rond de navel, met soms uitstralende pijn naar rug en zij. Soms heb je last van een hevige buikpijnaanval. Na het laten van winden kan de pijn verminderen.
– Diarree en obstipatie. Vaak is de ontlasting dun (diarree) en komt aandrang plotseling opzetten. Soms is de ontlasting juist hard en moet je hard persen om de ontlasting eruit te krijgen.
– Opgeblazen gevoel en winderigheid. Een opgeblazen gevoel in combinatie met een opgezette buik komt veel voor bij mensen met een spastische darm. Bijkomende klachten zijn: winderigheid, opboeren en gerommel in de buik.
– Andere klachten van een spastische darm die niet direct met de darmen te maken hebben zijn: vermoeidheid, hoofdpijn, pijn in de rug en zij, brandend maagzuur en pijn bij het vrijen.
Tips bij spastische darm

Je kunt darmklachten bij een spastische darm tegengaan met medicijnen of therapieën, zoals hypnotherapie of bekkenbodemfysiotherapie. Maar je kunt ook zelf actie ondernemen. Onderstaande tips kunnen de darmklachten mogelijk verminderen. Let wel op dat onderstaande tips geen garantie bieden op een vermindering van je PDS-klachten. Bij de één veroorzaken vezels bijvoorbeeld meer buikklachten, terwijl het bij de ander buikpijn wegneemt.

– Tijdens het FODMAP-dieet beperk je de inname van bepaalde koolhydraten. Deze zouden winderigheid, een opgeblazen gevoel, een bolle buik en buikpijn veroorzaken.

– Oplosbare vezels blijken een gezonde spijsvertering en goede stoelgang bij een spastische darm te stimuleren. Vezels zorgen namelijk voor zachtere ontlasting. Houd er wel rekening mee dat je ook méér ontlasting krijgt van vezels. Voorbeelden van (oplosbare) vezelrijke voeding zijn: groenten, fruit en peulvruchten. Goed om te weten: volwassen vrouwen wordt aangeraden dertig gram vezels per dag te eten en volwassen mannen wordt aangeraden veertig gram vezels per dag te eten.

– Naast vezels is gezonde en gevarieerde voeding erg belangrijk, zodat je alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnenkrijgt.

– Drink tenminste anderhalf tot twee liter vocht per dag. Vooral vezels hebben extra vocht nodig om goed te kunnen werken. Krijg je veel vezels binnen? Drink dan minimaal twee liter vocht per dag.
Beweeg voldoende. Beweging stimuleert de spijsvertering, waardoor je obstipatie kunt voorkomen.
– Stress kan de klachten verergeren. Vermijd daarom stress. Beweging, yoga en meditatie kunnen bijvoorbeeld stress verminderen.

– Probiotica (vooral bekend in yoghurtdrankjes) blijken bij sommige mensen goed te werken tegen darmklachten. Bij anderen hebben probiotica juist geen enkel effect op darmklachten.

Houd in de gaten wat de klachten opwekt, verergert en of juist vermindert. Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden, zodat je op een gegeven moment een bepaald patroon kunt ontdekken. Krijg je bijvoorbeeld telkens last van darmklachten na een vette hap? Overweeg dan een vette hap voortaan te laten staan of kleine hoeveelheden te eten. En kom je er bijvoorbeeld achter dat probiotica je darmklachten verminderen? Overweeg dan probiotica aan je dagelijkse voedingspatroon toe te voegen.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Maag Lever Darm Stichting, Spijsvertering.info, Thuisarts.nl

 Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze
Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

 

Previous Je handen kunnen je veel over je gezondheid verraden! Wist ik dit maar eerder!
Next Ooit last van gevoelloosheid en/of tintelingen? Dit kunnen de 4 oorzaken zijn!

About author

You might also like

Curcumine

Aambeien en Kurkuma

Laten we eerlijk zijn, we praten liever niet over ‘aambeien’ . Maar wist u dat ca 5 % van de Nederlandse bevolking er last van heeft ? Ook bij ons

Natuurlijk genezen

Reinig je bloedvaten en voorkom een hartaanval en beroerte, met één glaasje van deze krachtige drank!

Naast het gebruik voor het vervaardigen van zelfgemaakte vinaigrette en voor de vis, kan de combinatie van citroenen en knoflook worden gebruikt voor het verbeteren van de gezondheid van je

Natuurlijk genezen