Omdat de grote Social Media sites zoals Facebook, Twitter, etc. in toenemende mate censuur toepassen en gebruikers blokkeren schijnbaar zonder reden anders dan niet welgevallige content zijn wij begonnen met het opzetten van een alternatief Telegram kanaal.
Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Naturotheek Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/naturotheek


Zeewier: je kunt het eten en er auto’s mee bouwen
maart 12, 2016 2754 Views

Zeewier: je kunt het eten en er auto’s mee bouwen

Een kilootje zeewier bij de groenteboer, een zeewierburger bij de snackbar om de hoek of een auto met onderdelen van zeewier. De kans is groot dat dit over niet al te lange tijd volstrekt normaal is. Wetenschappers willen het plantje namelijk op grote schaal gaan verbouwen en verwerken voor allerlei producten. De eerste zeewierboerderij is al getest in de Oosterschelde in Zeeland en er wordt geld ingezameld om ook in de Noordzee zeewier te gaan verbouwen. Maar hoe voedzaam is zeewier eigenlijk? Wij zochten het uit.

10 miljard monden om te voeden

“Maar heel weinig mensen beseffen dat de aarde niet groter wordt.” Aan het woord is dr. Willem Brandenburg. Hij is expert op het gebied van zeewier en werkt aan Wageningen Universiteit. Hij schat in dat we in de tweede helft van deze eeuw de 10 miljardste aardbewoner geboren zien worden. “We gaan met zijn allen veel meer ruimte innemen, terwijl we nu al de aarde uitputten.”  Zeewier is de ideale oplossing om al die mensen van voedsel te voorzien.

We kunnen lang niet alle stoffen die ons lijf nodig heeft zelf aan maken. Sommige bouwstoffen, zoals essentiële aminozuren, kunnen we alleen via ons eten binnen krijgen.  Deze zitten in dierlijke eiwitten in een goede verhouding. Dus als je vlees eet, krijg je er waarschijnlijk genoeg van binnen. Maar de eiwitten die je in zeewier vindt, vormen een goede vervanger. Zeesla, een zeewier dat je ook in de Nederlandse zee en op het strand kunt vinden, bevat vrijwel alle essentiële aminozuren die je nodig hebt. Zeewier kan dus voor mensen een goede, voedzame bron van voedsel zijn.

Maar er zitten meer voordelen aan zeewier.

Zeewier kun je op grote schaal telen zonder het milieu aan te tasten

Je kunt het namelijk ook relatief gemakkelijk telen. De zee gebruiken we nu nog nauwelijks om voedsel te kweken. “Wat betreft het gebruik van de zee leven we nog in het Stenen Tijdperk: we jagen, dat noemen we vissen, we gooien ons afval erin en we halen er delfstoffen uit,” aldus dr. Brandenburg. “Maar dat kan een stuk duurzamer.” Als we op 2% van het oppervlakte van de oceanen zeewier telen, kunnen we 10 miljard mensen voorzien van de eiwitten die ze nodig hebben. Dat is een gebied ter grootte van twee keer Portugal. “En vergeet niet,” zegt dr. Brandenburg, “voor zeewierteelt heb je geen zoet water nodig.”

Is dat wel zo verstandig? We hebben immers met landbouw al zoveel natuur kapot gemaakt. Dr. Brandenburg vindt van wel. “Een zeewierboerderij heeft geen negatieve invloed op het zeemilieu.” Tenminste, als je het goed doet en ecologische manieren gebruikt om ziektes en schadelijke dieren te weren. Een zeewierakker kan dan zelfs een rustplaats voor vissen worden. Bovendien gebruik je alleen het bovenste stukje van de oceaan.

Een akker vol zeewier biedt ook de mogelijkheid om kringlopen te sluiten. “Uiteindelijk komt alles in de zee terecht. Fosfaten die we in de landbouw gebruiken, kunnen we dan via zeewier terugwinnen en weer voor landbouw gebruiken.” Zeewier kan ook de zee schoonmaken en verzuring van de zee door CO2 tegengaan.

En de voordelen van zeewier houden daarmee niet op. Je kunt er ook grondstoffen mee maken voor de industrie. Van  zeewier kun je in theorie lange, stevige koolstofvezels maken waar je ook onderdelen voor auto’s mee kunt maken. De zetmeel in de wieren kun je gebruiken als verdikkingsmiddel in vla en koffiemelk, en zo zijn er vele toepassingen.

Er zijn nog de nodige problemen te overwinnen voordat zeewier echt op grote schaal geteeld kan worden. Het is nog duur om te verbouwen. Dr. Brandenburg is optimistisch: “Met landbouw hebben we 10.000 jaar kunnen experimenteren. Over 10 jaar hebben we een grote Noordzeeboerderij, over 40 jaar is zeewierteelt wereldwijd echt groot geworden.”

Bron

 Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze
Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

 

Previous Een uurtje op deze fiets geeft je huis genoeg stroom voor 24 uur
Next Hennep redt de wereld

About author

You might also like